Kan BLW Baby-led weaning förebygga selektivt ätande? Läs här vad forskningen säger.

BLW, matintro och selektivt ätande

Kan BLW (Baby-Led Weaning) förebygga selektivt ätande? Är du förälder till ett litet barn är chansen stor att du hört talas om BLW, en metod för matintroduktion av fast föda som bygger på att bebisen äter själv genom att plocka fritt från tallriken eller själv hålla i maten med handen. BLW sägs även kunna minska risken för neofobi och selektivt matintag när barnet är större. Det finns dock få studier som styrker detta och de studier som gjorts visar på marginella skillnader mellan BLW och skedmatning. Troligtvis spelar genetik eller andra psykologiska/fysiologiska orsaker en större roll för barnets ätande. Även om BLW inte botar eller helt förebygger selektivt ätande tror vi att det är en bra metod för att låta barnet själv öva och utforska med sina sinnen, i egen takt. Här nedan lyfter vi fördelarna med BLW och våra bästa tips för en lyckad matintroduktion.

 

BLW som metod ofta får positiva konsekvenser genom att det tar bort press från föräldrar. Med BLW behöver man sällan ordna särskild mat till bebisen utan barnet kan äta samma mat som övriga familjen. 

Barnet äter oftare tillsammans med föräldrarna och får på så vis se hur vuxna gör och att de uppskattar maten. 

Genom att barnet själv utforskar maten i sin egen takt lär det sig bättre att känna igen kroppens signaler, när kroppen är mätt eller hungrig, hur mycket och snabbt man äter. 

När barnet från tidig ålder får äta själv får barnet möjlighet att öva på och utveckla sin finmotorik och tuggförmåga, till skillnad från ett barn som skedmatas eller bara serveras puréer. Just detta är egenskaper som barn som äter selektivt ofta behöver träna mer på, vilket gör att BLW eller ABLW (Adapted Baby-Led Weaning) är bra metoder för barn som äter selektivt eller har olika sensoriska eller motoriska utmaningar.


Är klämmisar BLW?

Den puréade maten är ofta lätt att fastna med lite för länge vilket inte ger barnet den exponering och träning som det behöver. Förskolor har slagit larm om att många ettåringar inte kan äta, sitta vid ett bord eller själva plocka med maten när de börjar förskolan, enligt matlogoped Carina Hollanti. Hon varnar samtidigt för att klämmisarnas stora tillgänglighet och bekvämlighet i en stressad vardag kan bidra med att barn blir kinkiga med maten - många barn får problem att gå över från flytande till fast föda. En enkel lösning om man ändå behöver ge en klämmis kan därför vara att förbereda en sked och låta barnet äta själv med skeden istället för att suga i sig maten.

 

 

Våra 6 bästa tips för BLW och en lyckad matintroduktion

• Först och främst behöver barnet vara utvecklingsmässigt redo. Innan ni börjar introducera fast föda eller arbeta med BLW behöver barnet kunna sitta med minimalt stöd och visa intresse för mat. Intresse för mat behöver inte betyda att tugga och svälja stora mängder utan en vilja att utforska med händer och mun. Låt barnet äta själv så mycket det orkar och kan, genom BLW eller förberedda skedar med mat. Om barnet fortfarande är hungrigt och inte får i sig tillräckligt med fast föda, komplettera med amning/ersättning.

• Acceptera att det under en period blir kladdigt. Försök också att låta barnet hållas utan att ständigt torka av händer och ansikte, vilket kan leda till obehag för barnet och därmed minskad lust för utforskande vid matbordet. Kladdigheten minskar snabbt ju mer barnet får möjlighet att öva på grepp och ätteknik.

• Undvik mat som är hård eller för liten eftersom det ökar kvävningsrisken. Ju större bitar desto bättre, även ett mycket litet barn utan tänder kan hålla en större bit som sakta mals ned i lämplig storlek i barnets gom.

• Överför inte din rädsla på barnet. Om du är väldigt orolig över att ditt barn ska sätta i halsen kommer barnet att uppfatta att maten är läskig eller farlig. Att lära sig svälja mat är en färdighet som barn måste träna på för att lära sig. Att barnet hostar till, kväljs, gör ljud och lustiga miner betyder varken att barnet har satt i halsen eller inte tycker om maten. Kväljningar är en naturlig skyddsreflex och en del av processen att lära sig äta och svälja. Om barnet har satt i halsen och riskerar att kvävas är det helt tyst och behöver akut hjälp.

• Känn ingen stress om BLW som metod inte fungerar för dig och ditt barn. Studier visar att det har marginell inverkan på hur varierat ditt barn kommer att äta i framtiden. Det viktigaste är avslappnade måltider, att det inte finns tvång att äta och att ni varierar maten, sättet ni äter den och att barnet får möjlighet att exponeras för olika sorters mat.

Känner du ändå osäkerhet kring barnets övergång till fast föda tipsar vi om att gå en kurs hos en barndietist eller kostrådgivare. Isabelle Ståhl på Mellistipset har till exempel en bra kurs med mycket material och passande recept för matintroduktion som du hittar här.

 

Isabelle Ståhl, Mellistipset

 

Källor:

https://www.knodd.se/artikel/blw-baby-led-weaning---din-steg-for-steg-guide/

https://www.feedingmatters.org/adapted-baby-led-weaning-a-game-changer-for-pediatric-feeding-disorder/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/klammisar-oroar-experter-inte-att-man-ger-men-hur

https://www.bbc.com/future/article/20230728-baby-led-weaning-what-are-the-risks-andbenefits

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2634362https://kidseatincolor.com/baby-led-weaning/

 

 

 

 

 

Tillbaka till blogg