Tips för kräsna barn

10 tips när barn är kräsna med maten

Kanske har du skyndat hem från jobbet för att hämta barn på förskola, du vet att de är trötta och hungriga - tiden är knapp, det gäller att få middagen på bordet ASAP. Kanske känner du också press att laga mat från grunden och sätta hälsosamma kostvanor. När maten äntligen är klar kommer nästa utmaning: att få barnen att äta. Det är lätt att bli provocerad och få tålamodet ordentligt prövat när barnen inte ens vill smaka. Att "barn äter när de blir tillräckligt hungriga" är en gammal seglivad myt som helt enkelt inte stämmer på alla barn. Tvång, hot och mutor är också fel väg att gå, det riskerar att skapa stress och låsningar för barnet som till och med kan känna ovilja att sätta sig vid middagsbordet. Så hur hanterar man som förälder dessa faser när barnet inte ens vill smaka på maten? Här är våra bästa tips för att öka chansen:

 

Matlagning och bakning 

Låt barnet vara med och laga mat eller baka. Detta hjälper dem att lära sig om olika livsmedel och hur man förbereder dem. Här får barnet använda känsel, syn och lukt vilket förbereder barnet på att också kunna smaka.

 

     

    Matspel & lekar

    Det finns många olika matspel som kan hjälpa barn att lära sig om olika livsmedel och smaker. Smakexpeditionens aktivitetsbok är ett exempel!

     

     

    Pyssel & förvandlingar 

    Låt barnet hjälpa till att förvandla vanliga livsmedel till något mer spännande, till exempel att göra en gurka till en dinosaurie eller en banan till en bil. Matpyssel är en kul aktivitet som ökar barnets vilja att provsmaka. Våga tillåta kladd och utforskande vid matbordet, att känna på maten är ett steg närmare att våga smaka!

     

     

    Exponera mera!

    Sluta inte servera mat som barnet har ratat, det kan ta lång tid och 20+ gånger innan barnet är redo att smaka och tycka om.

    Tacometoden

    Servera maten separerad och i flera små skålar. På så vis upplever barnet större kontroll och kan plocka själv av det hen är sugen på att prova. 

    Smakkedjor 

    Arbeta med små, små förändringar i form och utseende. Till exempel: gillar barnet pommes? - testa sötpotatispommes - testa ugnsbakad pumpa - testa ugnsbakade rotfrukter. Gå bara vidare i smakkedjan när barnet accepterat den nya förändringen.

     

     

    Variation variation variation

    Kanske ger du barnet samma mat varje dag för att det är det enda hen äter? Försök att ändå variera utseendet på maten, byt färg, form, varumärke och tillagningssätt - även om det bara handlar om att skära pannkakorna i en annan form än vanligt! Detta leder på sikt till en ökad acceptans av variation på mat och minimerar risken att barnet tröttnar på sin favoritmat.

     

     

    Snackifiera med lekfull servering 

    Dippa maten, servera på spett, använd strössel - allt som ser extra festligt och kul ut brukar vara en succé! Att presentera mat och grönsaker i ett "snacksigt" format kan locka barnet att smaka.

    Smakbryggor

    Använd ett tryggt livsmedel som barnet gillar och servera tillsammans med ny mat. Att det är knasiga smakkombinationer gör inget, kanske är ketchup på ärtorna eller nutella på potatisen precis vad barnet behöver.

    Matro

    Arbeta för en avdramatiserad, stressfri situation vid matbordet. Vi vet - det är lättare sagt än gjort. Men att släppa på sin egen stress och inte värdera barnets intag kan räcka långt! Tänk på att alltid bemöta barnet med respekt och erbjud gärna barnet möjlighet att känna på maten eller slicka på maten utan tvång att tugga och svälja. Att ge barnet möjlighet till en "way out" i form av en spottkopp kan också vara en bra idé. 

     

     

     

     

     

    Tillbaka till blogg